Over ons

Het ontstaan van Morgenland Festival Amsterdam

De directeur van Morgenland Festival Amsterdam, Mascha Ihwe, ontdekte het Morgenland Festival Osnabrück in 2013. De unieke muzikale kwaliteit en de in het festival besloten maatschappelijke waarde lieten een blijvende indruk achter.

Zo is het plan geboren om een festival in Amsterdam in het leven te roepen dat een veilige ruimte voor een muzikale, culturele en maatschappelijke uitwisseling tussen de oosterse en westerse cultuur biedt.

De actualiteit vraagt om nieuwe perspectieven, om een reality check van de positieve en negatieve clichés waarmee de zogenoemde oosterse cultuur geassocieerd wordt. Morgenland Festival Amsterdam wil een bijdrage leveren aan dit proces.

In de zomer van 2015 vond in het Bimhuis een driedaagse pilot plaats, met een prachtig programma, samengesteld uit een selectie van de mooiste ensembles die in Osnabrück waren ontstaan. Na het succes van deze pilot hebben wij begin 2016 Morgenland Festival Amsterdam opgericht.

Morgenland Festival Amsterdam heeft een aantal doelstellingen:

  • Als Nederlands “laboratorium” een plek bieden voor samenwerking tussen oosterse en westerse musici. Een bijzonder speerpunt voor de komende jaren is het betrekken van in Nederland wonende musici die excelleren in oosterse muziekculturen.

  • Het laten zien van de muzikale rijkdom van de oosterse muziekcultuur in zijn gehele bandbreedte.

  • Het samenwerken met Morgenland Osnabrück d.m.v het gezamenlijk programmeren voor de twee festivals en daarmee een hechte muzikale uitwisseling tot stand brengen.
     
  • Het ontwikkelen van een cultureel verdiepings-programma dat ieder jaar een actueel thema als uitgangspunt heeft. In 2016 is dit thema 'Heimat'.

Morgenland Festival Amsterdam werkt vanaf de piloteditie samen met het Bimhuis als hoofdpodium voor het muzikale programma. Wij zijn heel blij dat wij voor de 2016-editie naast het Bimhuis ook met nieuwe partners kunnen werken. Dat zijn de Tolhuistuin, Het Goethe Instituut, Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam (SLAA) en Splendor.

De muzikale samenwerking met Morgenland Festival Osnabrück 2016

Michael Dreyer, directeur en oprichter van Morgenland Festival Osnabrück heeft dit jaar de artistieke leiding over de The Art of Duo-avonden (part I en part II) in het Bimhuis. Daarnaast geeft hij algemeen muzikaal advies voor het festival.

De twee festivals willen ook in de toekomst het samenspel tussen hun aanvullende netwerken van internationale, Nederlandse en Duitse musici stimuleren.

Over Morgenland Festival Osnabrück

Sinds 2005 laat het Morgenland Festival Osnabrück de fascinerende muziekcultuur uit het Midden- en Nabije Oosten zien. Van traditionele muziek naar klassiek en avant-garde, jazz en rock. De focus op een regio die bij ons bekend is als de “Oriënt”, roept onmiddellijk positieve en negatieve clichés op. Het festival heeft het doel deze beelden op een authentieke manier opnieuw te creëren

Morgenland Festival Osnabrück heeft sinds 2005 rond 1 000 musici uit Iran, Irak, Azerbeidzjan, Syrië, Libanon, Armenië, Israël, Turkije, Pakistan en Xinjiang/China geprogrammeerd. De internationale media aandacht - o.a. BBC, CNN, ARTE, 3SAT, ARD, Der Spiegel, Songlines Magazine, The New York Times, The Washington Post, Syria Times meten het belang en de reikwijdte van het Morgenland Festival.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier is meerjarige beschermheer van het Morgenland Festival.

Banner photo: Morgenland Festival Amsterdam 2015 ©Juri Hiensch